به گزارش فکتنامه ،علی لاریجانی، رئیس پیشین مجلس و نامزد انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم، روز چهارشنبه ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۰ در ویدیویی مدعی شده او دستور ممنوعیت استفاده از دستگاههای ویدیویی را لغو کرده است.
استفاده از ویدیو از چه زمانی ممنوع شد؟
ممنوعیت رسمی استفاده از انواع دستگاههای ویدیویی و فعالیت ویدیو کلوپها در ایران به بهار سال ۱۳۶۲ بر میگردد. زمانی که سید محمد خاتمی، وزیر وقت فرهنگ و ارشاد با حضور در شبکه یک صدا و سیما، «داد و ستد» ویدیو را یک «آفت فرهنگی» و در راستای «فساد و ضد ارزشهای اسلامی» معرفی کرد.
من دستور ممنوعیت ویدیو را لغو کردم.
فرایند لغو ممنوعیت ویدئو چه بود؟
اولین زمزمهها برای حذف برخی محدودیتهای استفاده از ویدیو در دولتهای جمهوری اسلامی به اوایل تابستان ۱۳۷۱ برمیگردد. آن موقع هنوز علی لاریجانی مسئولیت یا سمت رسمی مهمی در اختیار نداشت.
هاشمی رفسنجانی، رییسجمهور وقت در خاطرات روز چهارشنبه ۵ تیر ۱۳۷۰ نوشته است: «قرار شد اجازه بدهیم که تلویزیونهای ویدیو سر خود را که بعضی از حاجیها همراه میآورند، وارد کنند.»
بنا بر خاطرات هاشمی رفسنجانی، یک سال بعد و در ۹ تیر ۱۳۷۱ در جلسه هیات دولت مجددا بحث آزاد کردن ویدیو مطرح میشود: «درباره ویدیو بحث کردیم؛ قرار شد ضمن مبارزه با فیلمهای مبتذل و تولید فیلمهای سازنده، در جهت آزادکردن حرکت شود.» در این زمان دو ماه از استعفای خاتمی از دولت هاشمی میگذرد اما وزارت علی لاریجانی هنوز به صورت رسمی آغاز نشده است. سر انجام لاریجانی در تاریخ ۲۰ مرداد ۱۳۷۱ به مقام وزارت ارشاد و فرهنگ جمهوری اسلامی میرسد و وارد هیات دولت میشود.
بنا بر خاطرات هاشمی، کمتر از دو ماه بعد از حضور لاریجانی در دولت در تاریخ ۱۲ مهر ۱۳۷۱ علی لاریجانی به دیدار او رفته و «برای آزاد کردن ویدیو و فعالتر نمودن فیلمسازی و ویدیوکلوپها و ساخت وسیع سینما اجازه» میخواهد.
پس از این در ۲ آبان ۱۳۷۱ هاشمی در جمع روحانیون ساکن دامغان، اولین نشانههای چرخش جدی سیاست دولت در قبال ویدیو را بروز میدهد «ویدیو چیزی نیست که بتوان از مردم گرفت و باید با نوارهای خوب به سبک جدید، زیبا و اسلامی و سرگرم کننده، آن را به یک وسیله مطلوب تبدیل نماییم»
سرانجام در ۲۲ دیماه ۷۱، شورای عالی انقلاب فرهنگی قانونی را تحت عنوان «شرایط استفاده صحیح از لوازم و تجهیزات و محصولات مختلف سمعی و بصری و برنامه های تصویری در قالب ویدیو» تصویب میکند و به موجب آن به وزارت فرهنگ و ارشاد ماموریت داده میشود «تا در آینده ضمن رفع ممنوعیت از فعالیتهای ویدیویی هر چه زودتر اقدام بهطراحی نظام اجرایی در تمامی حوزههای فعالیتهای سمعی و بصری بکند.» :
نظرات
ارسال یک نظر